Груевски платил 120.000 долари за средбa со Џес Бејли пред изборите во април

На листата наведена во документот објавен на 28 октомври на американската државна агенција за регистрација за странски соработници, пишува дека за ВМРО-ДПМНЕ, Дашл груп комуницирала и со амбасадорот Бејли и со помошник американскиот државен секретар Нуланд.

Електронска комуникација, телефонски разговори, барање за средби и состаноци, пријавила американската компанија Дашл груп како свои активности сработени за клиентот ВМРО-ДПМНЕ во периодот од први април до 30 септември годинава. Во документот објавен на 28 октомври на американската државна агенција за регистрација за странски соработници во Министерството за правда конкретно е наведено дека за ВМРО-ДПМНЕ Дашл груп комуницирала со американската извршна власт и агенциите и со други личности и организации вклучени во владини и јавно политички прашања за теми кои имаат влијание врз интересите на ВМРО-ДПМНЕ.

78099A0A-E41E-4201-9605-24E9CBBD81C6_cx0_cy5_cw92_w610_r1_s_r1.jpg

Во документот се наведени и две исплати од ВМРО-ДПМНЕ за Дашл груп во износ од по 60.000 долари, едната реализирна на 19 април, а другата на 23 август односно вкупно 120.000 долари. Нивни преставник, пак, бил во земјава на седми септември и за тоа, како што е пријавено, биле потрошени 25.490 долари.

На листата која ја пријавила Дашл груп има наведено повеќе од 20 најразлични контакти. Меѓу нив наведени се на пример, состанок на шести април годинава со американскиот амбасадор во Македонија Џес Бејли на тема – престојните избори во Македонија.

Истиот ден, на иста тема и исто така со Бејли компанијата навела дека имале и телефонски разговор, а до него била испратена и електронска пошта.B489E5A2-FADD-49B1-994B-5D7119D187EC_cx5_cy0_cw90_w610_r1_s_r1.jpg

На 31 мај, пак, компанијата како своја активност за владејачката партија навела дека испратила електронска порака и до заменик помошник државен секретар во Стејт департментот Хојт Ји, а и на седми јуни му пратиле електронска порака на иста тема-престојните избори.

На 17 август Дашл груп за ВМРО-ДПМНЕ испратиле електронска порака и до помошник американскиот државен секретар задолжен за европски и евроазиски прашања Викторија Нуланд со барање за состанок. Таа, пак, во Скопје беше еден месец порано, односно во јули годинава, а во медиумите нема информации за нова средба со претставници на владејачката партија која се одржала по пратената електронска порака.

На 19 септември компанијата за престојните македонски избори испратила електронска порака и до Чарлс Купчан, директор за европски прашања при Националниот Совет за Безбедност во Белата Куќа кој беше во Скопје еден месец претходно.

Во август и во септември Дашл груп барале средби и со повеќе претставници во американската администрација, но во јавноста нема информации дека тие се реализирале.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s