Кривична пријава за пратеникот на ДПМНЕ од Прилеп, Дамески-незаконски присвоил државна донација од Бугарија

Екс пратеникот на ДПМНЕ од Прилеп, Панче Дамески доби кривична пријава.

Дамески се сомничи дека во времето кога бил претседател на Кинолошкиот сојуз на Република Македонија (КСРМ), ги сторил кривичните дела „Злоупотреба на службената положба и овластување“, како и кривичното дело „Затајување“.

krivichna

Како претседател на КСРМ во 2011 година во име на сојузот примил донација во износ од 35.680 евра од Кинолошката федерација на Република Бугарија. Се сомневаме дека овие средства никогаш не стигнале на сметка на КСРМ. Дали овие пари се подигнати во готово, како завршиле во РМ и каде?

Donatsija.png

Од Договорот за донација склучен на бугарски јазик, јасно се гледа дека на 28.01.2011 година во Софија, Република Бугарија, претседателот на бугарскиот кинолошки сојуз Камен Георгиев Литов, на тогашниот претседател на КСРМ Панче Дамески му предал 35.680 евра, средства кои требало да бидат искористени за потребите на македонскиот Кинолошки сојуз.

Како член на ВМРО-ДПМНЕ, Панче Дамески беше пратеник во Собранието на РМ во периодот од 2006 до 2014 година.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s