АНКЕТА: СДСМ со водство од 5% пред ВМРО ДПМНЕ, Заев убедливо најпопуларен политичар

На прашањето „Доколку утре се оддржуваат парламентарни избори, за која политичка партија ќе го дадете вашиот глас?“  26,8% од испитаниците одговориле дека ќе гласаат за СДСМ, а 21,5% за опозициската ВМРО ДПМНЕ. За ДУИ би гласале 6,7% од граѓаните, за Алијанса за Албанците 3,0% и БЕСА 2,4%. Голем е процентот на граѓани кои одговориле дека нема да гласаат – 21,3%.

Овие резултати покажуваат пораст на рејтингот на СДСМ кој пред 3 месеци беше 25,4 и пад на рејтингот на ВМРО ДПМНЕ кој пред 3 месеци изнесувал 23,2%.

анкета.партии

Претседателот на СДСМ и Премиер, Зоран Заев е убедливо најпопуларниот политичар помеѓу граѓаните. На прашањето „Во кој политичар имате најголема доверба?“, 21,4% од граѓаните му дале поддршка на Заев. Зад него, со тројно помал рејтин е лидерот на ВМРО ДПМНЕ, Христијан Мицкоски за кого само 7,4% од граѓаните се изјасниле дека имаат доверба. Мицкоски е еден од најнепопуларните Претседатели на ВМРО ДПМНЕ од нејзиното основање. Повеќе од 39% од граѓаните се изјасниле дека немаат доверба во ниту еден политичар.

анкета.политичари.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s