За време на конфликтот во 2001г. Никола Груевски успеал да купи 4 стана во Скопје

Според официјален податок од Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор на Република Македонија/Подрачна единица-Скопје, фамилијата на Никола Груевски т.е. неговата мајка Надежда Груевска со број на лична карта 1023531 и ЕМБГ 0203942455117  во периодот кога Македонија влегува во конфликт(2001г.) успеала да купи стан на ул. „Владимир Комаров“ бр.18-б влез 01 кат 02 стан број 9 со вкупна површина од 57,29 м2. Договорот е склучен на 24 март 2000 година со вкупна цена од 39.479 евра, а станот е во целост исплатен на 22 јуни 2001 година.

На 9-ти август 2001 година, ден по загинување на 10-те полицајци кај местото Карпалак, фамилија Груевски потпишува договор за купопродажба на стан на ул„Бихачка“ бр.3 влез 01 кат 03 стан број 17 со вкупна површина од 58. м2 со вкупна цена од 45.050 евра. Целосната сума е исплатена на 10-ти октомври 2002 година.

Третиот стан на фамилија Груевски се наоѓа на улицата „Васил Ѓоргов“ бр.29 со вкупна површина од 89 м2. Тоа е станот во кој живее Надежда Груевска за време на купување на останатите станови.

Четвртиот стан е на ул.„Бихачка“ бр.3 влез 01 кат 03 стан број 15(во иста зграда на исти спрат како стан број2). со квадратура од 85 м2 и вредност од 67.351 евра. Станот е исплатен заклучно со 21 јануари 2006, а договорот за купување на станот е потпишан на 9ти август 2001 година(ден по убивањето на 10 полицајци кај Карпалак во конфликтот истата година).

За време на конфликтот во 2001 година, фамилија Груевски успева да купи станови со вкупна вредност од на 200.000 евра(сите 4 стана). stanovi

Становите на улица „Павел Шатев“, (поранешна “Бихачка“) број 3, се наоѓаат во ист влез, на ист кат, број 17 и број 15, а површината е различна, едниот двособен од 58 квадрати а другиот трособен од 85 квадрати.
%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd1
%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd3
%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd4
%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd5
%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd6
%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd7Купопродажната цена на помалиот стан е 2,7 милиони денари или 88.000 германски марки, а на поголемиот четири милиони денари или 131.000 германски марки. Остатокот од сумите треба да се платат на 180 месечни ануитети.
Исплата на овие два стана со вкупна сума во износ од 219,000 марки односно околу 109,500 евра, сума која требало според договорот да се плаќа на 180 месечни рати, што значи по околу 608 евра месечно, притоа во оваа сума не е пресметана каматата.
Тоа значи дека Надежда Груевска според договорот склучен на 9 септемрви 2001 година требало да и доспееат секој месец две рати по основ на два договори;
Месечна рата за првиот стана во износ од 225 евра без пресметана камата
Месечна рата за двата стана во износ од 608 евра без пресметана камата
Вкупно 883 евра месечно рата за становите, во оваа сума не е пресметана камата.
Како и успеа ова на медицинската сестра Надежда Груевска???
Дали Груевски ја злоупотребил функцијата министер за финансии во 2001 година
Во секоја држава во која постои демократија, функционира правната држава и личностите кои извршуваат јавни функции се под опсервација на јавноста, ќе се постави логично прашањето дали постоела злоупотерба на Груевски на државната функција министер за финансии кога се купени становите од неговата мајка Надежда Груевска, и тоа;
Дали можело од ЈП за стопанисување со станбени и деловен простор да склучи договор со пензионер со кој треба да месечната рата да изнесува 225 евра плус камата и после година дена повторно да склучи купопродажен договор за два стана со месечна рата од 608 евра плус камата. Кредитната способност на пензионер да плаќа месечна рата од над 883 евра е нелогична, затоа што пензијата на Надежда Груевска пензијата би тербало да и изнесува над 1500 евра,. Плус, станува збор за пензионер а не за млад човек, со оглед на тоа што според договорите, треба становите да се отплаќаат на 120 рати односно 10 години првиот стан а другите два стана на 180 рати односно 15 години, секој граѓанин може да ги погледне условите за добивање кредит за купување стан, банките имаат ограничување на старосната граница на апликантите.

Валентина Божиновска во „Вечер“ 29 октомври 2005 година напишала;
„А јас велам “Груевски, има ли нешто што се уште не си се досетил, а што би било реплика плус за да ја дооформи твојата богата биографија, твојата реката понудена убавина на која никој не смее да фрли прашинка? Ајде Ахиле, те повикувам, те повикувам на меч и војна, со збор и глагол, без повтеж за лага, ајде те повикувам да се ослободиш од товарот ти голем што го носиш оти безмалку не ќе можеш долго. Ајде те повикувам да се ослободиш, да се осамариш, да се олесниш, да крикнеш, да викнеш, да бремето тешко ти падне што го носиш. Зар е тешко да крикнеш, ДА Георгиевски на мнозина помогна и од него уште барате на распетие да го ставите! Јас како жена си дозволувам првпат во својот живот, како жена која полни бардачиња пред чешма со ниска страст во себеси да те прашам: Призрак ли беше мој, привидение ли беше мое или сон недосонет кога јас со поголема дружина седев во твоите два стана и згора на тоа си мислев оти млад и перспективен човек треба да поседува широчина за да има кај да ги расфрли своите мисли. Чесно е и уште почесно е кога си влегол во политика да не се претставуваш како монах. А што е со Бихаќка? Успеа да ги ставиш на туѓо име? Кому забиваш нож в грб?
Така ли е Никола? А јас, ете, нека биде овој пат, грев мој зборот на душата што ми лежеше, искрениот збор, гревот мој“.
Измами со адресите на живеење за сокривање на имотот
Груевски во 2002 година како нов пратеник во Собранието не пријавил никаков недвижен имот, иако тогашната адреса на Груевски се наоѓала на станот на Васил Ѓоргов во Капиштец и бидејќи живеел со мајка му, морал да го пријави целиот имот на Груевска.
Екс премиерот гласал токму во Домот за деца без родители „11 Октомври“ којшто е сместен на оваа улица. Груевски во 2004 гласал таму, но на последните избори, се мисли во 2009 година тој своето граѓанско право го остварил во школото „Кузман Јосифовски Питу“ во Кисела Вода, кое се наоѓа близу до улицата Бихаќка. Од тоа, пак, може да се заклучи дека тој ја сменил адресата на живеење!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s